A márkás bukósisak gyártókban inkább megbízhatsz, mint a gagyikban! A legnagyobb márkák: Nolan, Schubert, Kappa - nem csak a belső héj méretsorozatával, hanem bizonyos bukósisakoknál a többféle külső héjmérettel teszik még pontosabbá a méretválasztást. Ez nem a reklám helye, de a megbízható sisakmárkák esetén neked csak a pontos fejméretet kell tudnod a táblázat alapján.

Hogyan kell kiválasztani a számunkra megfelelő méretű bukósisakot?

A bukósisak elsősorban életvédelmi eszköz és csak másodsorban divatcikk. Az, hogy levétel után hogyan áll a hajunk, egyáltalán nem szempont. A legfontosabb: a tökéletes illeszkedés a fejünkhöz, mert egy esetleges balesetnél a lehető legnagyobb védelmet ez nyújtja.

Figyelem: a túl nagy sisak el tud fordulni a fejen, akadályoz a vezetésben, és eséskor nem véd eléggé!

A megfelelő méret kiválasztásához kiindulási alapnak a fej homloknál mért kerülete szolgál. Ezt a táblázat szerint átváltva megkapjuk fejünk betűkóddal jelzett nagyságát. Fejünk - jó esetben - megközelítőleg ellipszoid alakú, tehát a rá húzandó bukósisak is inkább gömb, mint vödör formájú. Ebből következik, hogy a sisak bebujós része eléggé szűkös, nem könnyű beletuszkolni a fejünket. De ez nem baj, sőt: ne riasszon el senkit, gondoljunk arra, hogy minél szűkebb az alsó nyílás, annál szorosabban zár a bélés a nyakunknál, tehát kevesebb zaj, szél jön be alulról. Amikor már a fejünkön van a sisak, akkor a lehető legjobban kell illeszkednie hozzá. Mindenhol egyformán szorosnak kell lennie. Az arcpárnáknál minden sisak egy kicsit szorosabb.

A jó bukósisak első alkalommal nem tökéletesen kényelmes, de néhány órás használat után kissé kitágul belülről (kb. fél mérettel) és felveszi fejünk alakját, elnyerve végleges komfortját. Ha érdekel részletesebben is mire kell figyelni a bukósisak választásnál, nyomj egyet a linkre.