Ne tudd meg, mi van a hátukon...

Közösségben az erő... és most ezt az egyszerű tényt fogom most szépen kikockázni.

Banda helyett egyszerűbb volna csoportot mondani, de csak etológiailag fedné a tartalmat. Valahogy a köznyelv nagyon mást ért alatta.

Az okok a motoros emberállat viselkedésében gyökereznek, miközben írhatnék bármilyen közös ügy alatt megszerveződő csoportról is.

Az ember fajspecifikus képessége a csoportalkotás, még ha az az állatvilág más fejlettebb élőlényeinél ugyancsak megtapasztalható, így hát nézzük meg, vajon mitől emberi a csoport:

1. Van olyan erő, mely az egyéni akaratot másodlagossá teszi, ez pedig a csoport által képviselt és ritualizált ideológia, eszmerendszer, közös hit a banda sajátértékeiben.

2. A csoport (banda) szervezett, azaz nem akar mindent egyszerre minden tagja, hanem fegyelmezett munkamegosztás van, jól behatárolt szerepek szerint történnek a közös akciók.

3. A csoportot a másik csoporttól elkülönítő, tőle határozottan megkülönböztető jelképek, viselkedésformák, felszerelés. ruházat, címer, zászló, stb teszi csoporttá a külvilág előtt. Az elkülönülés ösztöne sokszor fajul szembenállássá.

A felsorolt 3 ismérvből akár egynek a hiánya már elégséges a banda megszűnéséhez. Maradva a motoros bandáknál, könnyű beazonosítanunk a csoportjellemzőket. A közös eszme a motoros életmód ténye, a ritualizálható szervező erőről a példaképek, (esetenként külső értékek, stilusok másolása) gondoskodik. A megkülönböztető elemekről pedig a más bandáktól eltérő kötelező design.

Banda, ahol van belső összetartó értékrend...

A csoport, így a motoros banda is - élő organizmus, kifelé egységesen fellépő "egyéniség", életciklusa van, minden "ügy" mellé egységesen áll oda az összes bandatag, miközben fejlődik, vagy éppen leszálló ágba kerül. Újból hangsúlyozom, hogy ez az életműködés fegyelmet igényel, az egyéni érdek másodlagossága nélkül elképzelhetetlen.

Fontos megfigyelni, hogy a bandáknak van kritikus mérete, mely kb 120-150 -es taglétszámban maximalizálható. Ahogy ezt a határértéket közelíti a bandalétszám, úgy növekszik az esély a csoport újraszerveződő kettéválására és az azt övező stresszhelyzetekre.

A motoros bandák életére ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint bármi más alulról szerveződő természetes emberi csoportra és mielőtt elálmosodnál a tudományos hablatytól, mondok neked végre valami meghökkentőt:

- A motoros bandád létét ugyanúgy a szeretet és a gyűlölet kényes egyensúlya szervezi meg, mint bármely más emberi csoport sikerét!

Abban a pillanatban, amikor egyedüli összetartó erőként csak a más csoportoktól (az egész társadalomtól) történő feltétlen különbözni akarás válik uralkodóvá, a csoport megsemmisül. Ez a csoport minden agresszívitása NÉLKÜL is, akár puszta jóakaratból megtörténhet, lásd az Easy Rider maroknyi (2-3  fős) "bandájának" halálos motorozását! - A film végén a vidéki fegyveres tahó pusztán a "másság" miatt öldösi le hőseinket...

A pillanat, ami az életedbe kerülhet...

A bandák történetéről itt egy rövid összefoglaló:

A második világháborút kővetően az Államokba hazatért sok veterán, akik a megélt borzalmak után nem nagyon tudtak visszailleszkedni a társadalomba. Ők alapították meg az első motoros bandákat.

Az 50-es években felnövő fiatalok közül sokan elutasították az őseik által képviselt értékeket, és ezek az új utakat és alternatívákat kereső fiatalok példaképként tekintettek ezekre a törvényen kívüli motorosokra. (Lásd még Marlon Brando 50-es évek derekán készült A vad c. filmjét)

Akkoriban egy Harley-Davidson-hoz fillérekért hozzá lehetett jutni, amit sok fiatal meg is tett. Persze a Harley már akkor sem a gyorsaságáról volt híres, de a fiatalok körében elterjedté vált az a szokás, hogy a felesleges alkatrészeket –mint például sárvédő és hasonlók- leszerelték a járműről. Így egy jelentős súlytöbblettől megszabadulva alkalmassá váltak arra, hogy az utakon lehagyhassák a rendőrőket és a vetélytársakat… A Szelid Motorosok idejére a chopperezés már bandaképző életerővé vált.

Motoros banda és motoros klub, - korántsem azonos

Legalábbis az amerikai szóhasználatban a motoros banda az a bizonyos törvényen kívüli 1%

Amerikai bandák rövis története

Az 1% elnevezés onnan fakad, hogy míg a motoros klubok 99%-a törvényes keretek között működő, hivatalosan bejegyzett szervezet, melynek tagjai törvénytisztelő, munkával rendelkező (kis)polgárok, addig 1%-uk semmibe veszi a törvényt, és magukénak vallják a (szabad) motoros életforma eszméjét. Keményebben szólva: bűnözésből - fegyver és drog kereskedelemből, rablásból, zsarolásból, prostituáltak futtatásából, stb. - élnek.

1924-ben létrejött az AMA, az American Motorcycle Association, a motorozás népszerűsítésére - eredetileg a motorgyártók szervezete volt. Fő feladatként az egy vonzáskörzeten belül együtt motorozó motorosokat tömörítette klubokba, akik gyakran a ruhájukra varratták a klubjuk jelképét (a legjobban öltöző klubokat az AMA a nagyobb összejöveteleken díjazta).

A szervezetnek szigorú szabályzata volt a klubokat és tagjaikat illetően, amit egyesek nem tudtak, mások nem akartak elfogadni. Ezeket az AMA ki is tiltotta a rendezvényeiről. Atiltás azonban kiváló ok a bandák újraszerveződésére,  Ilyen klubokból alakultak a motoros bandák, akik saját kódexet hoztak létre a viselkedésre és a ruházatra egyaránt. Főleg a II. világháború után kezdtek elterjedni, tagjaik többségében háborús veteránok voltak, akik szabadságra vágytak és kalandokat kerestek (akik még ennyi kötöttségre sem voltak hajlandók, és tényleg az országot járták és alkalmi munkákból, netán drogok árusításából tartották fenn magukat, azokat nomádoknak nevezték - ilyenek voltak a Szelíd motorosok c. film szereplői is). Számuk ma nagyjából 300-ra tehető (csak az USÁ-ban). És most lássuk a négy nagy 1%-os klubot, vagy ahogy az FBI nevezi őket: a Big Four-t!

A világ legrégebbi ismert motoros bandája: Outlaws

1935-ben alakultak a 66-os út mentén fekvő Matilda's barban, az illinois-i McCookban. A jelük (patch, ilyenje minden 1%-os motoros bandának van, az összetartozás jelképe) egy koponya és 2 lángoló kipufogócső (Charlie-nak hívják), melyet Marlon Brando filmje, a The Wild One ihletett. Csak egy adott méretű motort vezető férfiak lehetnek a tagjai, akik először még csak jelöltek, és bizonyítaniuk kell ahhoz, hogy teljes jogú tagok legyenek, akik viselhetik Charlie-t. A tetoválásoknak is jelzés értékük van, ezeket a tetteik alapján érdemelnek ki.

Egyik vezetőjük, Taco Bowman sokáig rajta volt az FBI 10 legkeresettebb bűnözőinek listáján, míg végül 1999-ben rács mögé került 3 ember meggyilkolásáért, és azóta is ott van. A banda tagjait folyamatosan figyeli a rendőrség, és amikor teheti, lecsap rájuk. Fő riválisuk a Hells Angels (van is egy "kedves" mozaikszavuk: ADIOS: Angels Die In Outlaw States).

Pagans - 1959-ben alakult Marylandben, alapítója Lou Dobkins,

- aki az amerikai National Health Institute biokémikusa volt. Csak 1965 környékén - amikor a klub bővülni kezdett - kezdtek felhígulni bűnöző elemekkel, egészen addig motoros versenycsapatként funkcionáltak, legalábbis az alapító özvegye szerint... 

Akkoriban a legtöbb banda amerikai - főleg Harley-Davidson - motorokon közlekedett és bőrkabátot viselt, de a Pagans még ebben is rebellis volt: tagjai Triumph-okon furikáztak (később Harley-ra váltottak), és farmer kabátra varrták fel a jelvényüket. Utóbbi a norvég Surtr istent ábrázolja, ahogy a napon kovácsolja a kardját.

Ellenségeik a Hells Angels, akikkel területi vitáik vannak. Közbevetőleg: banda nem létezhet ellenségkép nélkül, íme a humánetológiai bizonyíték, hogy csak a megjelenés változik, de a közösségképző erők működése azonos...) 2002-ben a long island-i Hellraiser bálon a két banda összecsapott, a végeredmény 10 sebesült és 1 halott Pagan's tag. 3 évvel később a philadelphiai Hells Angels elnők-helyettesét a nyílt utcán lőtték le, valószínűleg a Pagan's banda tagjai.

Bandidos: - "Mi vagyunk azok az emberek, akiktől a szüleid óvtak"

- így szól a banda jelmondata. Alapítója Don(ald Eugene) Chambers volt, aki a vietnami háborúban tengerészgyalogosként szolgált. Ennek színeit használta fel a jelvény megalkotásakor is, amely egy pisztolyt és machetét lóbáló vicces figura. De ezen nem ajánlott nevetni előttük...

A bandának van jó néhány fedőszervezete, amelyen keresztül mind legális, mind illegális tevékenységük nagy részét folytatják - akár csak a Hells Angels-nek is.
Hasonlóan más Big Four bandához, ők is kiterjesztették tevékenységüket más kontinensekre, pl. Európára és Ausztráliára.

Hells Angels - azaz: poklok angyalai. mert szerintük több pokol is van.

Itt balra Ralph 'Sonny' Barger jellegzetes arcéle tanulmányozható, a hirhedt vezér több bestseller könyvet is írt, főképp az életéről és a Hells Angels-ről. Ha mást nem, ezt a motoros bandát szinte mindenki ismeri.
Maga a banda meglehetősen titokban működik, legalábbis önmagukról nem árulnak el semmit, emiatt aztán rengeteg félreértés illetve fals információ látott napvilágot velük kapcsolatban.

Máig nem tudni pl. a nevüket mi alapján választották, a legvalószínűbb (bár ezt tagadják), hogy a 2. világháborúban harcoló repülőszázadok elnevezései befolyásolták őket (pl. a Kínában szolgálatot teljesítő Hell's Angels). Azt is meg lehet figyelni, hogy a birtokos jelző "s" előtt lévő aposztróf nem szerepel a névben, a banda saját megfogalmazása szerint azért, mert több pokol is van, ők pedig többnek is az angyalai.

1948-ban alakultak a kaliforniai Fontanában, más motoros klubok kivált tagjaiból. A már említett Sonny Barger az oaklandi szervezet vezetője volt, aki szintén részt vett a háborúban, méghozzá meghamisított papírokkal, mivel akkoriban még csak 16 éves volt. Amint kiderült, elküldték a hadseregtől.

Legismertebb akciójuk az 1969-es altamonti Rolling Stones koncert biztosítása volt, melyet a Hells Angels végzett (állítólag a zenész banda felkérésére). A koncert erőszakba torkollott. Keith Richards ment oda Sonny-hoz a zenekar képviseletében, mondva, hogy ha nem állítják meg az erőszakot, a Stones abbahagyja a zenélést. Sonny erre így emlékszik: - "Keith Richards mellé álltam, a pisztolyomat az oldalához nyomtam, és megmondtam neki, hogy márpedig játszani fog vagy meghal. Úgy játszott, mint egy kib*szott kisangyal."