Az osztrák Sebring évtizedek óta a versenypályákon gyűjti a sorozatgyártású kipufogók kifejlesztésénél felhasznált tapasztalatokat. Az 1960-as évek közepétől Jochen Rindt későbbi osztrák világbajnokkal kezdődött a Sebring és a Forma-1 kapcsolata. Ma a Minardi csapat indul a Forma-1 extrém elvárásait teljesítő Sebring kipufogóval. Karl Wendlinger és Alexander Wurz karrierjében is részt vállalt a Sebring.

A Sebring dobok a cső és a fojtás kialakítása révén plusz lóerőket szabadítanak fel a motorból, amely így elérheti maximális teljesítményét. Az adott motorblokkhoz készülő Sebring dobnál elemzik a kipufogógázok áramlását, a lengő gázok sajátrezgéseit, meghatározzák a cső és a dob megfelelő keresztmetszetét, nyomás-, rezgés- és hangerőmérést végeznek. Ezek segítségével az egyes dobokat a motortípushoz hangolják.

Egy Sebring dobbal 3 és 5 százalék közötti teljesítménynövekedés érhető el a zajkibocsátási határértékek betartásával. Legalább ennyire fontos tényező a kipufogóból előtörő Sebring hang. A kentaurt ábrázoló Sebring embléma számos autó-motor versenyágban díszíti az éllovasok gépeit. Achim Mörtl az osztrák ralibajnokságban szerepel egy Peugeot 206 WRC-vel, amelynek teljesítményét Sebring kipufogó növeli. Jelen van a sebring a Német Túraautó Bajnokságban is. Ebben a sorozatban Christian Abt vesz részt Sebring kipufogós versenygéppel.

A logójában a Kentaur ereje szlogent szerepeltető Sebring üveggyapotot használ kipufogódobjai belsejében a hangtompításra. A Sebring fejlesztőközpontjának a stájerországi Voitsberg ad otthont.

Dübörög a banda és csak a te mocid suttog?

Vagy egyszerűen nem tetszik a gyári dob, például a Kawasaki Z1000-é, amely bizony elég furára sikeredett? Akkor cseréd ki egy klasszikus Sebring kidörrentőre, amely jobban szól, izmosítja a vasat és még a zsaru sem köthet bele! A Sebring gyár Twister modellje pont ilyen: a könnyen eltávolítható szűkítőfurulyának köszönhetően épp megfelel a jelenleg érvényes európai normáknak, amit a vizsgán is bemutatható tanúsítvány és a kipufogón feltüntetett „E” jel igazol.

De ha durvább muzsikára vágysz, elég kikapni a szűkítést és indulhat a koncert… Ráadásul a Sebring Twister kidörrentők gyári beállítások mellett is érezhetően javítanak a vas képességein, a mérések szerint a teljesítmény sehol nem megy a gyári alá, sőt a fordulatszám-tartomány nagy részén a gyárinál ütősebb lesz a gép. Az sem mellékes, hogy a Sebring 2 év garanciát vállal a dobokra, azaz minőségi termékről van szó.

És mi kapható nálunk?

Itt nézheted meg a teljes Sebring kínálatot!